Denna cirkel startades våren 2019 med tanke på hur viktigt verktyg mobiltelefonen samt PCn blivit samt att det visat sig att nästan alla - specialist som nybörjare - har upplevt problem.
Dokumentationen är lösenordsskyddad. Lösenordet är samma som till Flatöföreningens WiFi-nätverk.
Tema för dagen var frågor och svar speciellt inom Molnlagring.
Vi gick först igenom tre snabba: om nya Google Chromecast som har många ytterligare funktion jämfört med gamla varianten. Och det till samma pris! Dessutom gick vi igenom hur man kan hitta sin telefon med websidan: "android. Com/find". Sista snabba handlade om utbetalning av elstödet om man inte har Swedbank som sin kund. Man går in på swedbank och skriver "kontoregistret". Man registrerar där sitt konto och får då pengarna till rätt konto.
Vi gick igenom hur man skriver ut till en Wifi-skrivare från sin mobil. Detta gjordes genom praktisk övning och de flesta lyckades skriva ut från sin mobil.
Avslutningen handlade om hur man kan flytta filer från ett moln till ett annat.
Temat för dagen var Molnlagring. Vi gick igenom principer för molnlagring och olika leverantörer av molntjänster samt kostnader. Vi
visade hur man arbetar i mobil samt i PC. Det visade sig att detta är ett rätt så komplext område där det är ganska stor skillnad i hur man uppfattar molntjänsterna. Därför kommer vi att vid
nästa möte återkomma mer om molnlagring,
Vi visade också lite AI applikationer som kommer i framtiden (eller redan finns) genom en ny applikarion GPT-3 (med en app som heter "ChatGPT") : En dator som recenserar en bok
på bestämt antal tecken och där man kan klargöra att jag vill veta var handlingen utspelar sig och vem som är mördaren, eller väcka liv i gamla foton så att famror eller farfar berättar om
sitt liv utgående från vissa inputdata.
Denna gång var temat fotografering med mobil. Detta innefattade själva fotoögonblicket med inställningar i telefonen, redigering av fotona samt hur de bäst lagras för att så bra som möjligt kunna utnyttja dem.
Denna gång fanns inte så mycket dokumentation - endast någon extra bild i ppt-filen (ovan). Vi har dock gjort en liten lathund för fotoredigering som finns med i höstens dokumentation
Det andra mötet i höstens datorcirkel var välbesökt och vi var ca 15 personer som tillsammans gick igenom olika aspekter på användning av mobiltelefoner. Vi började med en teoriomgång och avslutade med "hands-on"-övningar i mindre grupper. Dokumentationen når man genom att klicka på nedanstående länk, varvid man använder samma lösenord som användes till Flatö skolans Wifi-inloggning.
Den 12 oktober 2022 var det uppstartsmöte för höstens datorcirkel. Vi var 13 deltagare. Anders Dahlstedt, Lars Normark och Sten Fredholm gick igenom ett "smörgåsbord" om vad vi skulle kunna ta upp vid höstens träffar. Bland annat omfattade detta:
Efteråt diskuterade vi hur programmet kan se ut. Mer info om detta kommer snart.
Ni finner dokumentationen ovan "Dokumentation för höstens datorcirklar"
2020 fick vi avsluta terminen med vårt möte 20 februari 2020 pga pandemin. Vi ordnade en facebookgrupp (Datorcirkel Flatön) där vi försökt hålla kontakt med cirkeldeltagarna om vad som sker inom området.
9 januari - Första mötet. Kartappar - specielt inställningar Google Maps. Hur planera en resa i Google Maps
23 januari - Hands-on Excel
6 februari - Biblioteksinformation Att låna böcker och läsa tidningar på nätet
20 februari - Fotoböcker
5 mars-
19 mars-
OBS för att komma åt kursmaterialet måste lösenord anges. Detta är samma som lösenordet till föreningens Wifi-nätverk OBS
Här är programmet för hösten 2019
3 oktober - Första mötet. REPETITION av vårens cirklar, Framtagning av program för hösten
17 oktober - TIPS om mobiltelefoni och apparater, FOTOGRAFERING inkl redigering av foto.
31 oktober - Hantera webläsare, E-post, kalender, kontakter i mobil och dator.
7 november - Banktjänster, Bank-ID, att handla och betala på nätet. Orust Sparbank håller i detta
12 november - Om Fibernätet. Hantera webläsare, E-post, kalender, kontakter i mobil och dator.
5 december - Nytta av WORD och EXCEL. Messenger. Att arbeta med och dela dokument i molnet.
23 januari 2020 - Bibliotekstjänster - att läsa tidningar och böcker på nätet. Besök av Viktor Dahlgren, Ellös Bibliotek.
Vi hade ett välbesökt uppstartsmöte till denna cirkel den 4 feb. Vi var 18 deltagare plus ledarna Lars och Anders. 2 personer till hade anmält att de ville vara med men kunde inte denna gång.
Syftet med detta mötet var att ge en kort inledning om aktuellt och historik om datorer och mobiltelefoner samt om möjliga användningsområden.
Vi har gjort en egen sida om Datorcirkeln under Föreningen Flatön, Aktiviteter. Du finner sidan genom att klicka HÄR. Vi räknar med att lägga in en del material som vi delar ut där.
Alla deltagare fick fylla i en enkät där de noterade hur de såg på sin egen användning av dotorer och mobiler samt vad de hoppades att en cirkel skulle kunna ge dem.
Det blev en hel del diskussion och positiv stämning. Till slut enades vi om följande teman till nästkommande möten:
OBS Mötena är i Flatö skola – stora salen och börjar kl 10 är tänkt att vara en ”hands on” möten så alla uppmanas ta med sina mobiler. Lars, Anders och Sten kommer att hjälpa till individuellt. Det är svårt att säga tidsåtgången men vi räknar med att avsluta vid kl 13.
14 feb: TEMA: Mobiler: Användning och städning
21 feb: TEMA: Molnlagring - Uppläggning och användning
7 mars: TEMA: Fotografering och filmning med mobil. Inställningar. Om hur foton kan lagras och organiseras.
14 mars: TEMA: OneDrive samt delning av dokument,
21 mars: TEMA: Skräpmail, Ccleaner, Fotoredigering
28 mars: TEMA: Nätverksamt samhällsinriktade Appar.
Lars (0705156855) och Anders (0706751566)
OBS för att komma åt kursmaterialet måste lösenord anges. Detta är samma som lösenordet till föreningens Wifi-nätverk OBS