Aktiviteter


 

Sommaraktiviteter

 

Museet öppnas med en hembygdsdag i juni/juli och är därefter öppet dagligen kl 13 - 16 till några veckor in i augusti.

Under sommaren anordnar vi bland annat kulturvandring, skördefest och arrangemang på hembygdsscenen. Samt käpphästtävling!


Käpphästtävling 2021

Hembygdsdagen 2022

Hembygdsdagen 2021



Hembygdsdagen 2020


Kaparens skattkista undersöks av kusinerna Herta, Wilhelmina och Ida Hammar, släktingar till kapardrottningen Ingela Hammar-Gathenhielm. Marianne Edman berättar. Foto: Anna Nilsson
Kaparens skattkista undersöks av kusinerna Herta, Wilhelmina och Ida Hammar, släktingar till kapardrottningen Ingela Hammar-Gathenhielm. Marianne Edman berättar. Foto: Anna Nilsson

 

 

Hembygdsdagen firar vi i skolmuseet                    

 

Lotterier, kaffe med dopp och äggost samt underhållning med föredrag och/eller musik.

 

Hembygdsdagen 2020 blev, som alla vet, annorlunda.

Istället för ”Kvinnor i Bohuslän under 300 år” öppnades den 4 juli en utställning om Skagerraks kapare, som tog oss med in i ett landskap av tjärdoft och kanonkulor, råttor och sjögång, kanelstänger och hemlängtan.

 

Samtidigt kunde vi knyta band till öarnas egen sjö- och havsnäring, allt från fiske till världsomspännande fraktfart med en utställning av föremål både museets egna och som lånats ut av medlemmar.

 

Brems-släkten fanns också presenterad, ända från 1500-talet till idag, där många kunde hitta både sig själva och sina avlägsna släktingar.

 

 

Vi ser fram emot 2021.

 

 


Stefan Edman, 2019, Foto Ann-Marie
Stefan Edman, 2019, Foto Ann-Marie

 

 Hembygdsdagen 2019 med Stefan Edmans kåseri "Här blir du frisk till hälsan och humöret" var mycket uppskattad. Stefan hade många kloka ord att säga. Han tog också fram paralleller till våra vackra, mångomsjungna öar, värda att lägga på minnet. 

 

 


Kulturvandring


Kulturvandring 2020. I Storeström på Malön. Foto: Ann-Marie
Kulturvandring 2020. I Storeström på Malön. Foto: Ann-Marie

 

Under många år har föreningen anordnat kulturvandringar runt om på öarna för att levandegöra traktens kulturhistoria samt visa den fina naturen. Följ med på Kulturvandring. Tidpunkten och program annonseras på facebook och på denna hemsida.

 

I år gick vi från Taube-stenen vid Flinks förbi Kämpås varv, Lilleström och över till Malö och Storeström. Vi fick som vanligt en intressant och levande berättelse om de människor som bott och levt där. 

  



Bilder från kulturvandringarna 2019, 2018, 2017.

Klicka på bilderna för att förstora, få bildspel och få bildtext


Skördefest - Mickelsmäss

Skördefest 2020. Stor skörd.  Underhållning av Lilla Bandet. Foto: Lena Kjellman
Skördefest 2020. Stor skörd. Underhållning av Lilla Bandet. Foto: Lena Kjellman

 

 

Skördefesten hålls sista helgen i september.  


Utställning av konst och hantverk,
skolplanscher, kläder och textilier.

 

Här kan man fynda allehanda rotfrukter, grönsaker, frukt och bär. Honung och sylt.

 

 Fika med äggost och bullar fanns förstås.


Skördefester 2019, 2018, 2017



Övriga aktiviteter


 Käpphästtävling 2020

En käpphästtävling (i Föreningen Flatöns regi) blev mycket uppskattad.

Det var ca 30 startande ekipage på tre olika höjder, 20, 40 och 60 cm. De startande var mellan 3 och 12 år gamla. Det fanns veterinär på plats. Och även hästar att låna för den som önskade.

Nu står hästarna i sitt vinterstall i museet och laddar för nästa sommar.


2019


Kurs i "Knackelie" och slåttergille

 

Kurs i ”Knackelie” med Mats Rosengren, ”LieMats”. Utveckla din lietekniken. Lära dig knacka liebladet skarpt istället för att slipa liebladet. Liar finns till utlån, men ta gärna med din egen lie och räfsa.

 

Efter kursen i knackelie, med "Lie-Mats" på förmiddagen fortsätter vi med slåttergille. Vi hässjar vårt hö i trevlig samvaro med eftermiddagsfika och musikunderhållning.

  

Samarr: Flatö-Malö hembygdsförening, Bohusläns hembygdsförbund, Bohusläns museum och
Studieförbundet Vuxenskolan.
                         


Höst, vinter,och vår

 

… har vi många besök och guidade visningar för föreningar och sällskap, t ex släktforskarträffar, skolåterträffar, föreningsträffar, arbetsträffar och politiker.  

 

Det går bra att boka besök via e-post, FC eller telefon/sms. Alla kontaktuppgifter finns i Styrelsen. 


Guidning


Särskilt trevligt är det när skolklasser kommer på besök och får prova på hur det var att gå i skola för 100 år sedan. 



Vård och underhåll

Under höst - vinter - vår pågår också vård och renoveringar av skolhuset. I år har vi återställt köket i sitt ursprungliga skick.

Nytt golv, nytt skåp, spisen är renoverad och allt är nymålat. För att det skulle bli så nära originalet som möjligt har byggnadsantikvarien på Bohusläns museum gett goda råd. 

Nu finns säker el med nya elledningar i hela huset. Därefter var det dags för utsidan. Snart är hela huset och alla fönster och dörrar nymålade.

 

Föreningen Flatön         foreningen@flaton.se                               Flatö Malö Hembygdsförening       hembygd@flaton.se                         Flatö Kyrkas Vänner           kyrkan@flaton.se