Den 25e oktober känns höstrusket mycket närvarande. 5 grader i luften och kulingvindar, Vi tog upp sista mandelpotatisen. Potatisskörden har varit bra i år! Vi skördade också rotsellerien. En relativt bra skörd men det var mest små frukter, Vi tog också med oss några purjolökar med hem. Nu står bara våra kålplantor kvar. I övrigt hoppas vi att odlingen är klar och beredd på vinterkyla
Skördesäsongen lider mot sitt slut. En stor del av potatisen är skördad. Skörden blev ej lika bra som förra säsongen och vissa potatisar hade ruttnat. Skörden av squash och pumpor verkar bra. Katinka kunde ta hem en hel skottkärra. Det finns fortfarande en och annan jordgubbe att skörda hos Jens odlingslott. (foto Lars Normark om inte annat anges)
Om juni var torr och juli blåsig så har augusti hittills varit blöt.
Det växer så det knakar i odlingen. Vi har satt 5 sorters potatis; Cherie, Amadine, Blå Mandel, Vanlig mandelpotatis, Sparrispotatis. Vi har fått plocka bort potatisblasten eftersom det kommit bladmögel på den av allt regn. För att hindra att de ytliga potatisarna bir gröna har vi täckt med gräsklipp. Ser kanske inte så vackert ut men effektivt mot ogräs och är gödning på samma gång.
Pumporna börjar bli riktigt stora och de gröna bladen växer snart överallt - många gånger flera meter från roten.
Hos Katinka växer det mycket fint. Bland annat fina kronärtskockor. Det finns även många vackra blommor.
Vi fick en del sparris i juni som var riktigt goda. Nu är skördesäsongen för sparris över för länge sedan men den har vuxit till nästan 2 meters höjd. Bådar gott inför nästa säsong.
Årets skörd av jordgubbar har varit minst sagt dålig. Det är väl juni månads torka som är orsaken.
Det ostadiga vädret har bestått större delen av juli. Resultatet har blivit en otrolig växtkraft. Se bara på Katinkas bilder från odlingen!
Juli har börjat med många lågtryck vilket innebär ostadigt väder med perioder av fint väder och en del regn. En dag blåste det så kraftigt att vårt skydd för kålfjärilar flög bort. Men nu är det åter uppsatt. Vi har jobbat med att täcka odlingarna med så mycket hö som möjligt. Vi har kunnat skörda de första potatisarna.
När juni började var allt sent. Det mesta hade inte kommit igång på allvar. Sedan kom torkan. Under några veckor var det kraftig torka. Vi kunde som tur var använda skolans vatten i viss mån för att mildra effekten. Sista veckan av juni började lågtrycksområdena komma i allt tätare klungor med regn och lite lägre temperaturer. Detta gör att vi i månadsskiftet juni-juli har en ganska normal situation på Eden.
Våren 2023 har varit ganska sen och först en bit in i maj har odlingssäsongen kommit igång på riktigt. Mars var mycket kall och värmen ville inte komma under april med många frostnätter. Nu är det dock full aktivitet. En del av oss har hunnit sätta potatis. Gångarna som gjordes iordning när odlingen startades börjar nu vara i behov av ogräsrensning. Plastfolien är fortfarande relativt intakt så vi har handrensat gången mot skolan. Får se hur länge det håller.
Alla de växter som förodlats i källare och växthus skall nu sättas i jorden: Lök, olika kålsorter, baljväxter mm
Vi har skördat vår första sparris! Den smakade mycket gott och vi kan knappt vänta på att resten skall växa till sig.
Långfredagen inleddes med vårbrasa av gamla trädgrenar och kvistar vid odlingen. Gemytlig samling med kombination av arbete och snack. Årets odling hat hittills skett mest inomhus. Men snart skall odlingen bli full av liv.
Januari 2023 har börjat utan snö och frost. Tjälen är nästan obefintlig.
Odlingslotten ligger tyst och allt verkar blött. Bäddarna är täckta med halm eller gräsklipp och på vissa gångar ligger fårullen tät.
Hittills syns inget av kommande säsongs grönska. I år har grönkålen ruttnat och kan ej skördas (kanske för mycket regn?) .
Vi har ägnat oss åt att klippa ned all kål och sparrisblast. Sparrisen är nu inne på sin tredje säsong och vi ser fram mot att kunna få en fin sparrisskörd 2023.
Vi har sått spenat. Någon kanske säger: I januari? Givetvis kommer inget att gro förrän värmen är på väg, men det skadar inte fröna (hoppas vi)
Foton: Lars Normark (om ej annat anges)