2019 planerade Flatö-Malö Hembygdsförening att starta studiecirkeln ”Vem bodde här - Minnesvård av torp och gårdar”. Men så blev det inte, en pandemi kom emellan. Hösten 2021 kunde projektet äntligen startas. Tanken är att utforska och dokumentera så mycket som möjligt om hus och husgrunder på våra öar och om människorna som bott här.
En projektgrupp bildades och information hämtas främst från dokument och bilder i hembygdsmuseet men också från den digra muntliga kunskapen som finns hos öborna. Metoden är att ordna vandringar och leta upp grunder mm.
Projektet bygger på att så många som möjligt kan bidra med information. Allt dokumenteras på flera olika sätt:
All informations uppdateras kontinuerligt. I februari 2023 har vi genomfört 9 vandringar.
Vi tar tacksamt emot ytterligare information, berättelser och bilder från er. Vänd er till
Ann-Marie (annmariebnordling@gmail.com).
Projektledare är Ann-Marie Nordling. Lars Normark sköter dokumentationen i databasen och i kartorna.
Projektgruppen har sedan hösten 2021 genomfört 9 vandringar (aktuellt februari 2023). Ni kan se vandringarna på nedanstående karta.
Projektgruppen har samlat information som framkommit under vandringarna i en mapp i OneDrive. Ni finner denna information genom att klicka här:
OneDrive-mapp: GÅRDAR HUS NATUR. (Denna funktion fungerar endast för dem som har länken till mappen. Materialet kan ses på Skolmuseet.)
Mikael Linderot har sammanställt laga skifteskartor - tillgängliga i Lantmäteriets samling av historiska kartor - från Ängön, Bua-Flatö, Kila, Malö. Kartorna är alla ritade i början-mitten av 1800-talet. Ni finner denna sammanställning i -TIFF-version genom att klicka här, . Nedan kan ni se den i -jpg version vilket inte ger en tillräcklig upplösning för att se detaljer, vilket -TIFF versionen ger. (-TIFF filen är på över 800 MB)
Nedan följer länk till en bok med många intressanta ortsnamn i Morlanda socken:
Tidigaste information om fastigheter återfinns i jordeböcker. Nedan finns en länk till Jordeböcker i Morlanda socken. Det bör sägas att en del ursprungsmaterial är mycket svårläst då det är på gammaldanska....
Klicka här för att komma till Jordeböckerna